Sürücüsü Olmayan WIFI Kartlar için Kurulum Ndiswrapper, Linux sürücüsü olmayan kablosuz kartların (pcmcia,usb) windows XP sürücüleri kullanılarak çalıştırmasını sağlayan bir programdır.
Ndiswrapper ile çalışan WIFI kartların
[Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için tıklayınız...]
Eğer neden Ndiswrapper deniyor diyorsanız...?
Wrapper, bir işletim sistemi ile bir sürücü (o işletim sistemi için tasarlanmamış) arasındaki bağdaştırıcılık fonksiyonu üstlenen yazılım
NDIS ise Network Driver Interface Specification kelimesini baş harflerinin kısaltılmış halidir.
Pardus işletim sistemimizde Ndiswrapper ön tanımlı olarak yüklü gelmektedir.
WIFI kartınızın sürücüsünü yükleyebilmeniz için öncelikle sürücünün bulunduğu CD'ye sahip olmanız gerekli.
Eğer CD'niz yoksa WIFI kartının üretici firma resmi web sitesinden ilgili sürücüyü indirmeniz gereklidir.
Elinizde CD olduğunu varsayarak devam edelim
CD'yi taktığınızda Pardus masaüstünde takılan CD'yi okuyup bir ikon yerleştirecektir, üzerine çift tıklayarak "mount" işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız.
Daha sonra bir konsol açıp root olarak giriş yapmanız gerekmektedir. ("su -" komutu ile root yetkisi alabilirsiniz)
Root olarak sisteme giriş yaptıktan sonra
Kod:
ndiswrapper -i /media/hdc/xxxx.inf
(sürücü inf dosyasının bir dizin altında olmadığını varsayıyoruz)
Kod:
ndiswrapper -i /media/hdc/drivers/xxxx.inf
(sürücü inf dosyasının bir dizin altında olduğunu varsayıyoruz)
Bu işlem gerçekleştirildikten sonra ndiswrapper bize
Kod:
Installed ndis drivers:
xxxx driver present, hardware present
şeklinde bir mesaj verecek ki bu güzel bir haber :=)
Şimdi önümüzde karar vermemiz gereken (kişisel tercihlere saygılıyız) 2 seçenek var:
1- Ndiswrapper mödülü sistemime otomatik olarak yüklensin
2- Ben manuel olarak modülü yüklerim
Ndiswrapper modülü sistemime otomatik olarak yüklensin istiyorsak;
Kod:
"/etc/modules.autoload.d/kernel-2.6" dosyası içine ndiswrapper yazıp kaydetmelisiniz
Ne gerek var ben her seferinde elle hallederim diyorsanız da :)
Kod:
modprobe ndiswrapper
Bu aşamadan sonra "dmesg" çıktısında
Kod:
wlan0: ndiswrapper ethernet device xx:xx:xx:xx:xx:xx using driver xxxx
görebilirsiniz
Kablosuz Ağ Konfigürasyonu
Bu işi normalde net-kga yapacak ancak biz yine de yazmış olalım :)
Pardus işletim sistemimizde kablosuz bağlantı aletleri (wireless-tools) ön tanımlı geldiğinden bir kurulum yapmanıza gerek yok o yüzden direk konuya girelim. Eğer etrafta kablosuz internet yayını yapan bir düğüm (Wireless Access Point) olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız tarama işlemi yapmanız gerekli
Kod:
iwlist wlan0 scan
Bu düğümlerden birine girmek için ise
Kod:
iwconfig wlan0 essid 'ESSID'
Bu düğümlerden birine WEP kriptosu kullanarak girmek için ise
Kod:
iwconfig wlan0 essid 'ESSID' key restricted s

assword
Not: Yukarıdaki örnekte "s" "string" anlamına gelmekte şifre erdincerdinc şeklinde ise kullanılmaktadır, eğer parolanız 0F-13-A4-DD vs. şeklinde ise "s" parametresini kullanmanıza gerek yoktur. Ayrıca 40 bit'lik kriptolama da 10 basamak onaltılık (hexadecimal), 128 bit'lik kriptolama da ise 26 basamak onaltılık (hexadecimal) kullanılmaktadır.
Düğüm noktasına bağlandıktan sonra kablosuz kartınız için IP ayarlaması yapmanız gerekmektedir, yine iki seçenek var :) Eğer düğüm noktasında aktif bir DHCPD çalışıyorsa DHCP eğer yoksa ifconfig :) Aktif bir DHCPD'nin çalışıtığı var sayarsak
Kod:
dhcpcd wlan0
Yoksa :)
Kod:
ifconfig wlan0 aaa.bbb.ccc.ddd netmask fff.ggg.hhh.jjj
route add default gw [Kablosuz düğüm noktası IP'si] dev wlan0